Jäsensivut

Jäsenkirje                                       elokuu 2017

Toppatakkikesä, muovipussisää.  Tässä pari uutta termiä kuvaamaan melkein jo kulunutta kesää.

Toppatakissa on hytisty kesätapahtumissa sateenvarjon alla.  Muovipussisää taas kuvaa päivää, jolloin on poikkeuksellisesti lyhyen ajan lämmintä, mutta hyvin kosteaa. Kaikki on tietysti kestetty ja olisikohan elokuussa parempaa… Ihana arki ja harrastukset odottavat.   Tule nauttimaan tekemisen ilosta, mukavasta yhdessä olosta hyvässä ohjauksessa.

 

Kevään ja kesän kuulumiset

Aikuisten vakiokurssit ja Tatavuun kurssit loppuivat normaalin aikataulun mukaisesti huhti-toukokuussa. Tatavuun kesäkurssin 5. – 9.6  teema oli   ”Kohtaaminen kaupungissa”. Soukassa kurssin ohjaaja oli Elina Ollikainen ja Kaukolahdessa Annukka Mikkola. Kursseilla tehtiin veistoksia,  maalattiin ja piirrettiin myös luonnossa. Kumpaankin kurssiin sisältyi myös retkipäivä toisen kesäkurssin luokse erilaiseen espoolaiseen maisemaan.

Galleriassa oli kevään ja alkukesän aikana esillä omien kurssiryhmien töiden lisäksi akvarelli-, akryyli- ja öljyväritöitä sekä kollaaseja. Kevään huipennuksena tietenkin Tatavuun oivaltavien  oppilastöiden näyttely.

Luento – ja keskustelutilaisuus Galleria Villisiassa  3.3. aiheena ”Maailman pahuus ja yhteiskunnallinen taide” keskustelua ohjasi   taidemaalari ja ympäristötaiteilija Olavi Fellman.

Toukokuun 17- päivän järjestettiin ”Pikkupuisto”-konsertti toimitilamme edessä. Tarjolla oli kirpputori, kahvia, musiikkia ja tanssiakin sai.  Musiikista vastasi Duo Ylinen vahvistettuna ajoittain Kalliomäen Topilla.

Kuten tänä vuonna kuvaan kuuluu , sää ei eikä siten yleisökään meitä kovin suosinut.

 

Tulevia tapahtumia

 

Suomi 100 Soukassa  23.9.2017  klo 11-18.

Soukkaseura järjestää koko Soukkaa käsittävän tapahtuman ja olemme siinä mukana järjestäen

koko toimitilamme seinät kattavan taidenäyttelyn.  Toivomme mahdollisimman monen jäsenemme tuovan teoksiaan  tähän päivän mittaiseen taiteemme  esittelyyn.

Työt voivat olla öljy -, akryyli-, akvarelli-   tai  grafiikkatöitä.  Mukaan mahtuu myös keramiikka ja posliinia

Taulut  pitää olla ripustuskelpoisia ja  normaaleilla merkinnöillä (tekijä, työ nimi, vuosi ja mahdillinen hinta) varustettuina  Työ voivat olla miltä ajalta tahansa.  Maksimi on 5 työtä/henkilö.

Töitä otetaan vastaan ke 20.9. klo 10-14, to 21.9. to 10-14 ja klo 18-20 ja vielä perjantaina klo 9-11.

Ripustus aloitetaan pe 22.9, klo 11, ripustusapu olisi kovin tervetullutta.

 

Galleria Villisika

Näyttelykalenterissa on syksyllä vielä reilusti vapaata. Tässä vielä gallerian toimintapäivät: kahden viikon  jaksojen mukaan purku on perjantaina klo 15 jälkeen ja uuden ripustus voi alkaa lauantaina klo 10 tai erikseen sovittaessa jo perjantai-iltana. Hinta on 170 €/kaksi  viikkoa. Näyttelysihteeri Eeva-Leena Aittoniemi  puh. 041 432 3554 tai www.soukantaideseura.fi/ ota yhteyttä.

 

Kranssitapahtuma  pe  3.11.  klo 16.30 – 20.30

Marraskuun pimeyteen järjestämme ”rustiikkinen runokranssi”-tapahtuman. Sidotaan kransseja luonnonmateriaaleista ja kirjoitetaan runoja tai japanilaisia haikuja.  Ohjaajana kuvataideopettaja Satu Piiroinen.

Ota mukaan haluamasi tarvikkeita, lisää löytyy myös seuralta.  Hinta on 10 €/henkilö.  Mukaan voivat tulla myös yli 7 –vuotiaat lapset, joille hinta on 6 €. Ilmoittautua voit seuran sähköpostiin  soukantaideseura@gmail.com

 

Kaamosmarkkinat  la 18.11. klo 10-15 ovat taiteen tekemisen taidonnäytteiden esittelyä ja myymistä. Myyjien pöytämaksu 12 €/pöytä ja kaiken tuoton saa pitää itse. Kahvilasta saa edullisesti juotavaa ja pikku purtavaa, joita voi nauttia musiikkia kuunnellen .  Kaamosmarkkinat ovat seuran perinteinen loppusyksyn tapahtuma, jonka tuotolla tuemme seuran toimintaa. Tule auttamaan meitä tärkeän tapahtuman onnistumisessa.

 

Operaatio Soukan tonttu.

Jouluaskartelua koko perheelle pe 1.12.  klo 16.30 – 20.30.  Ohjaajana kuvataideopettaja Satu Piiroinen.

Ota mukaan haluamasi tarvikkeita, lisää löytyy myös seuralta.  Hinta on 10 €/henkilö.  Mukaan voivat tulla myös  lapset, joille hinta on 6 €. Ilmoittautua voit seuran sähköpostiin  soukantaideseura@gmail.com.

Syksyn kurssit

Jatkamme syksyllä peruslinjoiltaan aikaisemmalla kurssivalikoimalla.

Palvelutalolla jo monta, monta vuotta toiminut Maanantaimaalarit on saanut uuden maalauspäivän ja siksi myös uuden nimen. Ryhmä on nyt Seniorisiveltimet ja kokoontuu tiistaisin. Ryhmän nimi ei mitenkään rajoita osallistumista, vaan kaikenikäiset voivat liittyä ryhmään maalaamaan.

Öljy- ja akryylimaalausta ohjaa syksystä alkaen innostava kuvataiteilija Birgitta Kemi.

 

Öljyväri/akryylimaalausta Pilvenpiirtäjät parittomien viikkojen maanantaina klo 17.30 – 20.30

alkaen 11.9. Ohjaajana kuvataiteilija Birgitta  Kemi  Hinta jäsenille 92 €, muille 103 €.( 7 kertaa, päättyy 4.12)

Akvarelli parillisten viikkojen maanantaina  klo 17.30 – 21 alkaen 4.9. Ohjaajana akvarellisti Tuikku Tenhovuori,

045 862 7626, art.tuikku@pp.inet.fi.  Kurssin hinta 98/108 € (7 kertaa, päättyy 27.11 ).

*Lyhytkurssit – löydä omasi tai virkistä entisiä taitojasi*

Syksyn hinta todella edullinen 15 €/kerta. Maalaustarvikkeita (paperit, värit yms.) voi ostaa seuralta kurssilla tarvittavan määrän.

Grafiikka            la  14.10 ja 21.10.    klo 12-16.  Kurssin tekniikkana on kaiverrus  pvc-laatalle, joka on helppoa ja nopeaa.  Ohjaaja kuvataiteilija Helena Rantanen

Akvarelli        la  25. – 26.11.        klo 12-16 .      Ohjaaja  ilmoitetaan myöhemmin

Keramiikka    la 28.10 . ja 11.11klo 10-14.   Kertaveloituksen  lisäksi  savet ja poltot laskutetaan erikseen (arvio n.10-15 €). Ohjaaja Leena Koivunen.

 

Grafiikkaa työpajana (omatoiminen) parillisten viikkojen perjantaisin  klo 11-15  alk. 25.8. Hinta 10 € kerta (6 kertaa, päättyy  3.11).

Posliinimaalauskerho parittomien viikkojen keskiviikkoisin  klo 11 – 15. Kerhopäivät  13.9,  27.9,  11.10, 25.10, 8.11,ja 22.11. Hinta 10 €/kerta.

Piirustuskurssi  viikonloppuna  la-su 2. – 3.12.  klo 12-16. Hinta 55/65 € .Ohjaaja kuvataiteilija Tanja Is.  Kurssilla perehdytetään erilaisiin tekniikoiden kautta  (lyijy, hiili, liitu) piirustuksen perusteihin.

Aiheena Suomi 100, luonto ja sen valot ja varjot.

Työpajassa voi työskennellä sopimuksen mukaan arkipäivisin klo 10 – 15 tai viikonloppuisin seuran muun toiminnan niin salliessa.  Varaukset Pirjo Voivalin 050 358 9344  pirjo.voivalin@kolumbus.fi.  Hinta 10 €/kerta.

Seniorisiveltimet (ent. Maanantaimaalarit)   kokoontuu tiistaisin  klo 9.30 – 13.00 Soukan palvelutalolla alkaen 12.9.  Yhteyshenkilö Seijaliisa Pekkanen   seijaliisa.pekkanen@pp.inet.fi tai  040 7691057.

 

Myöhemmin ohjelmaan tulevat kausikurssit, näyttelyt ja muut tiedotteet löytyvät seuran kotisivuilta www.soukantaideseura.fi.

 

Taidekoulu Tatavuu

Tatavuu jatkaa Soukassa syksyllä jo tutulla ryhmäjaolla

Tiistaina, keskiviikkona ja torstaina.  Kaikkina päivinä kolme opetusryhmää. Alle kouluikäisten ryhmien opetuskerta on 1 t, 7-11 -vuotiaiden 1,5 t ja 12-16 –vuotiaiden 2 t 15 min. Tatavuun opettaja vaihtuu, monta vuotta tatavuulaisia ansiokkaasti opettanut Elina Ollikainen siirtyy toiseen oppilaitokseen  Kiitämme Elinaa monen vuoden hyvästä yhteistyöstä ja toivotamme onnea uuteen toimeen. Tatavuun uutena opettaja aloittaa Satu Piiroinen, kokenut ja useissa erilaisissa opetustehtävissä toiminut aurinkoinen kuvataideopettaja.

Kauklahden TataQ:ssa jatkaa opettajana Annukka Mikkola (Tam).  Opetuspäivät ovat siellä maanantai, tiistai ja keskiviikko.  Ryhmiä tulee olemaan vähintään 4.

 

 

Tervetuloa mukaan kursseille ja toimintaan!

Soukan Taideseuran hallitus

Toimintasuunnitelma vuodelle 2017

Seura on perustettu vuonna 1979 ja toimintasuunnitelma koskee 38. toimintavuotta.  Soukan Taideseura on toiminut Espoon Soukassa ja erityisesti lähialueiden, mutta myös muiden espoolaisten lasten ja aikuisten taiteen merkittävänä yhteisöllisenä yhdistyksenä.

Seuran tavoitteena on vuonna 2017 pitää toiminta vähintään yhtä laajana kuin viime vuosina.

Taidekoulu Tatavuun toimintaympäristöä ja – aluetta laajennetaan liittämällä Villa Kauklahden Kulttuuri- ja taideyhdistyksen lasten Taidekeittiö Taidekoulu Tatavuuhun. TataQ toimii Villa Kauklahden tiloissa Åminnentie 4.  TataQ on toiminut nimellä Taidekeittiö syksyn 2016 ja aluksi on vain muutama pienten lasten ryhmä.  TataQ tulee toimimaan Kauklahden ja sen lähiympäristön lasten taidekouluna.

Myös Soukassa omissa tiloissa toimivan Tatavuun oppilasmäärä pyritään pitämään nykyisen 9 ryhmän kokoisena. Maahanmuuttajien lapsia on ryhmissä useita ja heille ja heidän perheilleen Tatavuu on merkittävä kotouttaja. Innostavaa ja kehittävää opetusta edelleen monipuolistetaan, mihin onkin hyvät mahdollisuudet pätevän opettajan ja hyvien tilojen avulla. Pyrimme myös lisäämää yhteistyötä ja vuorovaikutusta muiden lastenkulttuurin toimijoiden kanssa.

Aikuisille järjestetään vakiokurssien lisäksi mielenkiintoisia lyhytkursseja ja muuta aktivoivaa toimintaa, kuten luentoja, matkoja, tutustumiskäyntejä yms.

Galleria Villisiassa ensisijaisina näytteilleasettajina ovat omat jäsenet ja omien kurssien ja Tatavuun näyttelyt.  Näyttelytila on muina aikoina varattavissa myös ulkopuolisille.

Kurssitoiminta

Aikuisten vakiokurssit.

 • Öljyväri/akryylimaalaus             (24 t/lukukausi)
 • Keramiikka työpaja                     (24t/lukukausi)
 • Grafiikka työpaja                         (24 t/lukukausi)
 • Posliinimaalauskerho ohjattu      (24 t/lukukausi)
 • Akvarellimaalauskurssi               (25 t/lukukausi)
 • Maanantaimaalarit jatkaa Soukan palvelutalolla. Ryhmä kokoontuu maanantai-  aamupäivisin syys-toukokuussa ja on maksuton ja avoin kaikenikäisille.
 • Lyhytkurssit.  Tarjoamme neljän eri tekniikan lyhytkurssia lauantaisin tutustumista tai vanhojen taitojen ylläpitoon. Kurssit ovat grafiikka, keramiikka, akvarelli ja öljy/akryyli (yhden lyhytkurssin kesto on 2 x4 tuntia).

Kurssimuotoiseen tarjontaan pyritään saamaan ohjaajiksi alansa taitajia ja näin tarjoamaan laadukasta ja innostavaa ohjausta.

Viikonloppu- ja kausikurssit

 • Järjestetään muita lyhyitä erityiskursseja kysynnän mukaan, kuten keramiikan rakusavi
 • Keramiikka- /mosaiikkikurssi viikonloppuna keväällä ja syksyllä
 • Piirustuskurssi viikonloppuna keväällä ja syksyllä

Seura haluaa tarjota omaa innostavaa taidetoimintaa myös niille nuorille, jotka eivät vielä halua aikuisten joukkoon. Tällaisia ovat esim. keramiikkapaja ja grafiikan eri tekniikoihin tutustuminen.

Työpaja

Seura tarjoaa myös tilojaan työpajatyöskentelyyn ilman ohjausta.  Kevät- ja syyskaudella on mahdollisuus kahtena päivänä viikossa ja kesällä lukukauden päättyessä myös pitempi aikaiseen

työskentelyyn. Tilojen lisäksi työskentelijä saa käyttää seuran koneita. Tilat mahdollistavat eri

taiteenlajien harrastamisen, kuten maalaus, keramiikka, grafiikka jne.

Taidekoulu Tatavuu

Tatavuun oppilasmäärän tavoitteena on vähintään n. 90 oppilaasta /lukukausi. Neljä ryhmää alle kouluikäisille, neljä ryhmää 7 – 11-vuotiaille ja yksi ryhmä 12-16-vuotiaille. Ryhmät toimivat tiistaina, keskiviikkona ja torstaina. Kauklahden TataQ:n ryhmien alkaessa saadaan lisää n.  25 oppilasta. Oppilaita onkin ollut kiitettävästi ja tämän suotuisan kehityksen toivomme jatkuvan myös vuonna 2017.

Opetussuunnitelmasta

Lukuvuoden 2016-2017 teemana on taidehistoria eli ”Taide ennen meitä”. Tatavuussa toteutetaan Lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liiton teemaa, joka on yhtenäinen muiden kuvataidekoulujen liittoon kuuluvien kuvataidekoulujen kanssa. Opetuksessa noudatetaan valtakunnallisia kuvataiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän mukaisia opetussuunnitelman perusteita sekä Tatavuun omaa Espoon kaupungin hyväksymää opetussuunnitelmaa.

Tatavuun muu toiminta

 • Oppilastöistä on kahden viikon näyttely seuran galleria Villisiassa lukukausien päättyessä touko- ja joulukuussa. Tavoitteenamme on, että näyttelymme tarjoavat myös lähialueen päiväkodeille ja kouluille helposti saavutettavan retkikohteen, joka tukee koulussa ja päivähoidossa tapahtuvaa taidekasvatusta.
 • Lasten kesäkurssi 7 – 12-vuotiaille kesäkuun alussa sekä Soukassa että Kauklahdessa.
 • Lisätään taidesyntymäpäivätarjontaa
 • Järjestetään tarvittaessa lyhytkursseja lähikoulujen oppilaille sekä lapsi-aikuisperhekurssia
 • Taidenäyttelykäyntejä isompien ryhmille kevätlukukaudella.

Galleria Villisika

Tilaan pyritään saamaan hyviä ja monipuolisia näyttelyitä.  Seuran omat taiteilijat ovat etusijalla.

Jäsenten töiden esittely on vähintään kevään yhteisnäyttely sekä kesän ja joulun ikkunanäyttelyt.

Lisäksi pidetään yhteisnäyttely Itsenäisyyspäivän aikoihin. Seuran eri kurssiryhmien töistä pidetään näyttelyt ryhmittäin kerran vuodessa.

Pyrimme saamaan gallerialle lisää tunnettavuutta ja mahdollisimman monipuolisia ja erilaisia näyttelyjä mm. yhteistyönä  muiden alan toimijoiden kanssa.

Muu toiminta

 • Järjestetään jäsenille kritiikki- tai teoriatilaisuus keväällä
 • Järjestetään yleisöluento ja keskustelutilaisuus taiteesta asiantuntijan johdolla keväällä
 • Pidetään Kevättapahtuma maalis-huhtikuussa
 • Järjestetään Kaamosmarkkinat marraskuussa
 • Järjestetään ”Suomi 100 –vuotta”  vapaamuotoinen aiheeseen liittyvä yhteisnäyttely ja juhlallisempi avajaistilaisuus.

(vuonna 2017 emme järjestä Espoo-päivää, vaan osallistumme muiden tilaisuuksiin)Järjestetään näyttelyyn tutustuminen erityisryhmille ja/tai koululaisille

Jäsenistöä pyritään aktivoimaan entistä enemmän osallistumaan kursseille ja muuhun toimintaan. Uusia jäseniä pyritään hankkimaan tiedottamalla ja mainostamalla monipuolista ja innostavaa toimintaa. Haasteena on nuorien aikuisten ja vielä työelämässä olevien henkilöiden mukaan saaminen.